Kεντρική σελίδα Οδηγός Σπουδών Πρόσβαση στην 3/βάθμια Εκπαίδευση Βαθμολογική Βάση για την Πρόσβαση | ||
Βαθμολογική Βάση για την Πρόσβαση |
Από το 2006 θα ισχύει πλαφόν βαθμολογικής βάσης για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει πετύχει:
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι εάν μεν ο υποψήφιος έχει Γενικό Βαθμό Πρόσβασης μεγαλύτερο ή ίσο του 10,00 θα μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε από τα Επιστ. Πεδία στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση σύμφωνα με την κατεύθυνση από την οποία αποφοίτησε και το 6ο ή/και 7ο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα το οποίο επέλεξε.
Εάν ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης του είναι μικρότερος του 10,00, τότε ο υποψήφιος θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κάποιο(α) επιστ. πεδία ή ομάδες τμημάτων εφόσον συγκεντρώσει σε αυτά αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το μισό του μέγιστου δυνατού αριθμού μορίων. Η ρύθμιση αυτή σημαίνει:
1. Ένας υποψήφιος ο οποίος δεν έχει δώσει κάποιο ειδικό μάθημα θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όποιο επιστημονικό πεδίο έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 10.000 μόρια. Επομένως θα είναι δυνατό κάποιος υποψήφιος να έχει πρόσβαση σε κάποιο επιστημονικό πεδίο και να μην έχει σε κάποιο άλλο.
2. Για έναν υποψήφιο ο οποίος έχει δώσει κάποιο ειδικό μάθημα, υπάρχουν 3 περιπτώσεις όσον αφορά στην πρόσβασή του σε κάποια επιστ. πεδία ή ομάδες τμημάτων:
Παράδειγμα:
Για έναν υποψήφιο ο οποίος έχει δηλώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο τις σχολές "Φιλολογία Πάτρας", "Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας" και το τμήμα "Τουριστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης", που περιλαμβάνεται σε δύο επιστημονικά πεδία, στο 1ο και στο 5ο, ισχύουν τα εξής:
Για την συμμετοχή του συγκεκριμένου υποψηφίου στην διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στη "Φιλολογία Πάτρας" απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο υποψήφιος να έχει Γενικό Βαθμό Πρόσβασης τουλάχιστον δέκα (10) ή να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον δέκα χιλιάδες (10.000) μόρια (χωρίς το ειδ. μάθημα) που αντιστοιχούν στο μισό του μέγιστου δυνατού αριθμού μορίων για τη συγκεκριμένη σχολή.
Για την εισαγωγή του στη Σχολή "Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία Αθήνας" απαιτείται Γενικός Βαθμός Πρόσβασης τουλάχιστον δέκα (10) ή συγκέντρωση 12.000 μορίων (μαζί με το ειδ. μάθημα) που αντιστοιχούν στο μισό του μέγιστου δυνατού αριθμού μορίων για τη συγκεκριμένη σχολή αφού για την εισαγωγή στη Σχολή αυτή απαιτείται και εξέταση ειδικού μαθήματος με συντελεστή 2.
Για την εισαγωγή του στο Τμήμα "Τουριστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης" απαιτείται Γενικός Βαθμός Πρόσβασης τουλάχιστον δέκα (10) ή συγκέντρωση 11.000 μορίων (μαζί με το ειδ. μάθημα) που αντιστοιχούν στο μισό του μέγιστου δυνατού αριθμού μορίων για το συγκεκριμένο Τμήμα αφού για την εισαγωγή στο τμήμα αυτό απαιτείται και εξέταση ειδικού μαθήματος με συντελεστή 1.
Βλέπε και:
Σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει η προϋπάρχουσα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία απαιτείται η βάση του δέκα (10) ή το μισό τουλάχιστον του μέγιστου δυνατού στο ειδικό μάθημα για την πρόσβαση στο τμήμα όπου απαιτείται το μάθημα αυτό. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, η προϋπόθεση αυτή ισχύει χωριστά για το καθένα από τα εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα.
Για την πρόσβαση στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τις Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, ένας υποψήφιος θα πρέπει:
Παραδείγματα Εφαρμογής Βαθμ. Βάσης χωρίς Ειδ. Μάθημα Παράδειγμα 1:
Έστω ένας υποψήφιος Θεωρητικής Κατεύθυνσης έχει επιλέξει ως 6ο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα το μάθημα των Μαθηματικών & Στοιχ. Στατιστικής, έχει βαθμό πρόσβασης 9,85 και έχει πετύχει τους εξής βαθμούς στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας των επιστ. πεδίων στα οποία έχει δικαίωμα πρόσβασης:
Τα μόρια που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα επιστ. πεδία τα οποία έχει πρόσβαση είναι τα εξής:
Παράδειγμα 2:
Έστω ένας υποψήφιος της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης έχει πετύχει βαθμό πρόσβασης 9,75 και έχει πετύχει τους εξής βαθμούς στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας των επιστ. πεδίων στα οποία έχει δικαίωμα πρόσβασης:
Τα μόρια που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα επιστ. πεδία τα οποία έχει πρόσβαση είναι τα εξής:
Παραδείγματα Εφαρμογής Βαθμ. Βάσης με Ειδ. Μάθημα Παράδειγμα 1:
Έστω ένας υποψήφιος της Θεωρητικής Κατεύθυνσης έχει πετύχει βαθμό πρόσβασης 8,80 και έχει πετύχει τους εξής βαθμούς στο ειδικό μάθημα και στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας των επιστ. πεδίων στα οποία έχει δικαίωμα πρόσβασης:
Τα μόρια που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα επιστ. πεδία τα οποία έχει πρόσβαση είναι τα εξής:
Παράδειγμα 2:
Έστω ένας υποψήφιος της Θετικής Κατεύθυνσης έχει πετύχει βαθμό πρόσβασης 9,45 και έχει τους πετύχει τους εξής βαθμούς στα ειδικά μαθήματα και στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας των επιστ. πεδίων στα οποία έχει δικαίωμα πρόσβασης:
Τα μόρια που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα επιστ. πεδία τα οποία έχει πρόσβαση είναι τα εξής:
|
|